Team Lotus Education

Jenny Damm

Grundstenarna som bygger min hundträning är motivation, glädje, tydliga regler, tillit, tålamod, bra attityd, ödmjukhet och en bra relation. Mina hundar är framför allt mina familjemedlemmar men också mina träningskamrater. Jag tillbringar mycket tid med dem utanför tränings- och tävlingsplanen och för mig är vardagen med mina hundar minst lika viktig som träning och tävlingar. 

Jag vill hitta de signaler som hundar reagerar naturligt på, för att sedan använda och förstärka dem genom belöning.

Hundar har, vetenskapligen bevisat, utvecklat en förmåga att läsa vårt kroppsspråk genom 1000-årig domesticering och samlevnad med människan. Detta försöker jag att arbeta med och utgå ifrån i all min hundträning, inte minst i agility. Vi lägger ner oerhört mycket tid och energi på att grundträna våra hundar och det är bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan lära dem. 

Jag försöker alltid att ge alla mina elever fullt fokus och har jag inte någon omedelbar lösning på ett problem försöker jag att finna en. Jag hjälper varje ekipage på deras individuella nivå och ser till att de får de verktyg som behövs för att de ska kunna arbeta vidare och nå sina specifika mål. Jag driver mina elever så mycket jag kan och nöjer mig inte med halvbra träningsresultat. Jag ger allt och uppskattar att mina kursare gör detsamma. Men hundträning ska alltid vara roligt så jag försöker samtidigt baka in en stor portion med humor i mina krav. 

 

Jag har tränat djur sedan barnsben. Möss, hamstrar, kaniner, marsvin, parakiter, undulater, fjärilslarver, vandrande pinnar, grodor, fiskar, sniglar, höns, duvor, hästar, hundar… alla har fått sin dos av träning men med något varierande resultat. Jag älskar att träna och umgås med djur och jag är oerhört fascinerad av hela djurvärlden.

 

Jag började träna hund mer seriöst 1994 när jag fick min första egna hund, Frances som var en jack russell terrier. 1996 köpte jag en border collie, som jag hade tänkt att tävla bruks, lydnad och vallning. Bruks- och lydnadsträningen fick så småningom mindre och mindre tid då jag 1997 hittade en annons om en agilitykurs. Det var för den mycket duktiga hundtränaren Irene Stjärnås och hon gav mig en fantastiskt bra grund i min hundträning generellt sett. Samma år gick jag också en instrutörsutbildning för organisationen IMMI. Utöver detta har jag gått kurser i klickerträning, vallning, pedagogik. Jag har också deltagit i ett antal agilitykurser för olika utländska agilitytränare.

 

Resten av min kunskap bygger på erfarenheter från träning, tävlingar eller egna kurser. Jag har hållit kurser runt om i världen sedan 2000. Jag har alltid försökt att dela med mig av det jag kan men jag har samtidigt alltid kommit hem med nya erfarenheter och ny kunskap efter varje resa. Jag tränar med ett öppet sinne och försöker hela tiden att utveckla mig själv som hundtränare, instruktör och agilitytävlande. Min hjärna är alltid på jakt efter nya ideér. 

 

Jeanette "Nettan" Johansson

Nettan är en fena på hundträning och på att ta hand om sin förvirrade chef, både i vardagen och på tävlingarna. Hon har mycket viktiga uppgifter i Lotus Education och är duktig på att planera och organisera. Dessutom har hon varit en uppskattad landslagsledare i flera år.

Nettan älskar grundträning och running contacts. Hon har många grundkurser där hon slipar nya agilitystjärnor.

När Nettan inte håller koll på sin chef hinner hon hålla i en del kursverksamhet. Hon är baserad i Skåne, närmare bestämt i Västra Torup och Torvalla Arena, där det både finns en fantastisk hall samt fina utomhusbanor för träning. När hon inte håller hundkurser så håller hon ordning på dagisbarn. 

 

Fotogalleri