Bild av Jenny Damm

Jenny Damm

Sommarhetta & glada besked

Äntligen lite riktig sommar! Så man får svettas o inte riktigt veta var man ska bli av… Igår var jag tvungen att dusha iskallt innan jag gick o la mig o sova med bara ett påslakan. Verkligen att rekommendera, jag sov äntligen skönt en hel natt! Min kära mor o Olivia är här på besök, har bott här nästan två veckor nu, mycket trevligt :o) Två lejon under samma tak… jodå, det går riktigt bra faktiskt o som tur är har vi samma förskjuta dygnsrytmn o konstiga vanor… ;o) Igår svalde vi sista kvällsmatstuggan vid midnatt. Idag vid frukosten satt vi o letade reda på en larv i min insektsbok o sedan diskuterade vi olika svärmare o att de är ena riktigt coola varelser. 30 minuter senare hittar mamma denna på min soffa, ibland undrar man ju…!!
Tallsvärmare,  Hyloicus pinastri
Tallsvärmare, Hyloicus pinastri
Hemma
Efter landslagsuttagningen har jag varit hemma ett tag nu, mycket skönt. Visserligen arbete med kurser o datorarbete här men ändå skönt att få njuta av mitt underbara hem, mina grannar o omgivningen lite! Arbetet med hallen går framåt, mattan ligger i rullar o väntar på att betongen ska torka.  I vinter får det bli hur mycket snö o kallt det vill :o)
Golvet är gjutet o målningen är i full gång… I hallen närmar sig slutresultatet med stormsteg!
Lotus håller ställningarna tillsammans med Anita. Ina, Olivia, Enny, Ogin o Elvis har inte rätta knycken vad det gäller renoveringsarbete… ;o)
Mest mattan som saknas nu… :o)
Danmarkskurs &  Landslagsuttagning 2010
Den 27 juli åkte jag till Kolding i Danmark för att ha den andra stora årliga sommarkursen i Danmark. Och sommarkurs blev det, solen gassade o det var varmt som på Afrikas savann :o) Några hundar tyckte att det var jobbigt i värmen o orkade inte med alla pass, då fick gamle Lotus vara stand in o det hade han inget emot! Han var som galen o de fick minsann jobba på för att hinna med den gamle stålmannen. Man ser hur han njuter o hur stolt han är när han får vara med o vara kurshund :o) Jag njuter med av att se honom! Veckan gick strålande o det var massor med roliga hundar med. Bl a en Elvis-Pepsivalp som var riktigt fin (bror till svenska Cathrins Cocos som precis har debuterat med jättefina resultat :o)) . Alltid lite extra skoj med släkten! Sedan var mina favorit-russlar med, är ju lite kär i den rasen alltså o speciellt de lite galna! En dag höll jag o hundarna på o springa på en orm! En stor jäteorm låg o solade sig i gräset ca 20 cm ifrån där jag satte ner foten! Snacka om adrenalinkick!! Men vi klarade oss utan bett som tur va, det var en snäll orm :o)
På torsdagen var det sista kursdag o efter den styrde jag lilla silverpilen mot Slättelynga o mamma som hade kommit. På fredagen fick vi en härlig promenad till sjön med alla hundar efter att jag hade packat om till landslagsuttagningstrippen med Nettan. Efter lunch gav vi oss iväg o mötte upp Nettan o Ina i Värnamo. Lilla silverpilens AC har slutat fungera, kul i sommarhettan måste jag säga… Vi stannade till i Jönköping för att svalka oss o hundarna o för att lära Ina o Ogin bordet lite snabbt o lätt eftersom de aldrig har provat det. Det ryktades nämligen att bordet skulle komma med på uttagningarna…. Efter det hade temperaturen sjunkit något o man kunde överleva resten av vägen utan AC.
Lördagen
Jag hade en himla go känlsa när jag åkte upp till uttagningarna. Var förväntansfull o pirrig men inte det minsta nervös. Jag hade funderat innan på hur det skulle gå att ha med tre hundar o om jag skulle känna mig splittrad…. men sedan beslutade jag mig för att inte spekulera o bara köra på. Poängen o resultaten fick bli som de ville, jag skulle bara göra mitt bästa o köra precis som vanligt. Inget safe-kör, det var enda regeln jag hade satt upp för mig själv. Skulle jag komma med skulle jag komma med på ett sätt som håller på VM, annars fick det va.
Stället var kanon o omgivningen likaså. Nära till vattnet o fin skog att gå i med hundarna. Vi placerade vårt lilla läger utanför hallen i skuggan under träden. Jätteskönt för både mig o hundarna! Tur att vi tävlade inomhus må jag säga, både människor o hundar hade försmäktat i solgasset…
Maria hade med sig Zaa så att jag kunde ha honom över helgen :o))) Lille söte, så mysigt att pussa på honom lite!
Här kommer två filmer, sedan följer text om helgen:
Inas lopp
Elvis lopp
Lopp 1, hopp
Ina var först ut, Jag hade en bra plan tyckte jag o jag gillade banan. Det fanns en tunnelingång som var lite risky o Nettan undrade om jag verkligen skulle hinna det jag hade planerat. ”-Jadå, inga problem”, sa jag o höll mig till min plan. Hm, det skulle jag inte ha gjort, jag var flera mil efter o Ina satt som ett smäck in i fel tunnelingång. Apa, börja med en disk, kul i jul. Annars kändes hon tipp-topp så jag var ändå inte direkt orolig även om det var mycket irriterande speciellt eftersom Nettan hade varnat mig… ;o) Ok, dummare är man ju inte än att man kan ändra sig. Klurade ut en ny lösning från sidolinjen för Elvis. Ok, inte hundra koll på hur jag skulle förflyta mig mellan hindren i den nya handlingsplanen men jag har ju fått erfarenhet av att köra utan banvandring eftter Oskarshamn så jag kände mig hyfsat lugn… ;o)  Passagen till tunneln gick strålande o vi fick till ett bra lopp! Ogin började inte något vidare faktiskt. Rev tre hinder o fick en vägran när jag skulle skicka ut honom till ett hinder, hm… vet inte om det var han eller jag… men bra var det inte.
Lopp 2, agility
Denna bana var något enklare. Absolut helt ok men lite för lite klurigheter för att falla mig helt i smaken. Ina var nog först ut här med om jag minns rätt o nu fick vi till ett helt ok lopp, några småmissar efter balansen men annars bra. Elvis o Ogin i princip samma men Ogin kändes lite långsam på balanshindren. Dock tre bra nollor.
Lopp 3, hopp
Jätterolig bana med massor av roliga svängar o kul slalomingång där man kunde skicka hunden o man hade fördel av att hunden verkligen sökte på slalomkommandot. Elvis var först ut o han rev första hindret :o( plus att vi fick en liten krock, så 10 fel men annars kändes allt bra. Ina var nummer två o o hon gjorde ett bra o nollat lopp :o) Ogin likaså.
Dag 1 var avslutad o jag var ganska nöjd med mina resultat. Det hade varit en rolig dag o jag var framförallt nöjd med min inställning. Jag körde på för att vinna o hade himla kul!
På kvällen åt vi en jättegod middag med Mats o Maria på den fina uteserveringen på hotellet o efter ett tag dök även Ingemar upp. Tack alla för en trevlig kväll!! :o)
Mats Maria & Nettan njuter av kvällen i väntan på god mat…
Maria & Nettan

Utsikten från hotellet…
Söndag
Lika varmt var det denna dag o vi placerade oss åter i skuggan utanför hallen o hundarna fick bada mellan varje lopp, härligt!
Lopp 4, hopp
Inspirerande bana, massor med svängar o åter en rolig ingång till slalom. Först ut var Ina o för första gången kände jag att jag var lite nervös på fel sätt. Hon hade diskat sig i ett lopp o jag behövde ett hoppresultat… En liten safe-tanke smög sig in… inte bra… Jag försökte köra på men jag märkte att jag inte var helt så tidig o offensiv som jag brukar o en viss nervositet satt kvar loppet igenom. Trots det gjorde vi ett hyfsat nollat lopp, skönt. Men efter det bestämde jag mig återigen för att sluta sejfa, usch, det var inget kul o inte blev det bättre eller lättare på något sätt! In igen, nu var det Elvis tur. Jag hade nu återfått min rätta inställning o hans lopp kändes mycket bättre! Sist ut var Ogin… På vägen ut för att byta hund så inträffade en personlig sak som gjorde att jag blev försenad. Jag skyndade mig allt vad jag kunde o sprang tillbaka till hallen med Ogin men jag hade missat min start. Jag förklarade vad som hade hänt men jag fick inte lov att starta. Då blev jag riktigt ledsen o arg. Enligt ledningen hade det stått i reglerna (på anmälningsformuläret o INTE på PM:et) o det gick inte att ändra. Jag blev faktiskt ganska arg eftersom klassen trots allt inte var slut när jag kom o jag hade tre hundar dvs 18 lopp den helgen, jag var sen till ett lopp av en speciell orsak. De förklarade att jag inte hade fått starta om det varit på VM. Till slut fick jag dock starta utom tävlan o jag försökte snabbt samla ihop mig o fokusera trots att jag var ganska förbannad. Ogin gick som en dröm o vi gjorde ett strålande lopp som vi hade kommit tvåa på, efter Elvis o före Ina, om jag hade fått räkna resultatet. Jag var väldigt nöjd med Ogin men besviken på att han inte fick de värdefulla 17 poängen för en 2a-plats… Sorry Ogin!
Lopp 5, agility
Nåja, det var bara att samla ihop sig igen o ta nya tag i nästa bana. Nettan o hennes bror Andreas höll nu stenkoll på att jag var på plats i tid för mina starter… ;o) Banan var rolig med en rolig start o bakombyten med mycket fart. Det var dock en svårighet jag hade missat… Efter A:et stod slalom i 90-graders vinkel åt höger, alltså med den öppna ingången. Precis i lagom slalomportsavstånd till vänster o lite bakom slalom stod ett hinder med sidan till vilken, från hundens perspektiv, såg ut som en extra slalompinne… När jag först skickade på Ogin o han rundade första pinnen blev jag lite konfunderad men tänkte ”shit happens”. Sedan var det Inas tur o även hon gick runt…! Hm, detta var märkligt! Hörde då att det var flera hundar som hade gjort så o sen förstod vi varför. Jag beslutade mig för att byta sida med Elvis så att han verkligen inte blev påverkad av mig på något sätt, men han gick klockrent runt han med… :o( Hm, ok att en av mina hundar kan göra fel, men alla tre!!?? Jag tror bestämt att det såg ut som att det var en pinne till o att de trodde de gick in rätt… synd. Annars var det felfria lopp alla tre även om jag schabblade till det lite med Elvis o Ina efter balansen så lyckades jag reda ut det :o).
Lopp 6, agility
Sista loppet för helgen. Jättekul bana den med (visst är jag kräsen….? ;o)) med både fart o svängar. Jag har för mig att Ogin var först ut o vi gav allt! Tyvärr missade han A:et o vi fick en femma, jag hade ju kanske kunnat titta till lite på honom på vägen ner. Jaja, lätt att va efterklok… Annars gick det kanon o han hade bättre tid än Ina så jag var riktigt stolt över min bruna lilla hund! Ina var andra hund ut o med henne höll jag lite mer koll på kontaktfälten. Loppet blev perfekt sånär som på en stor sväng, duktiga lilla hund! Elvis skojade till det lite i slalomen o gick ur när jag gjorde ett byte. Hm, det brukar han faktiskt aldrig göra… möjligen var vi lite trötta båda två jag vet att jag tänkte att ”jag måste vila lite…” i slalomen  ;o) Förövrigt var även hans lopp perfekt o han fick en bättre sväng än Ina innan balansen för jag sa mitt ”back” mycket tidigare så att han kunde förbereda sig på en sväng.
Så var det då över, alla 18 lopp var sprungna… Nu var det bara till att vänta på resultaten….och; Ina vann o Elvis kom 2a i uttagningen! :o) Så himla häftigt, vad glad jag blev! Ogin slutade på en 15e plats men jag var väldigt nöjd med honom ändå. Utan min försening hade han faktiskt kunnat vara han också. O även om jag förstås inte kunnat ha med tre hundar så kunde han ju kanske ha blivit reserv… Jaja, han har ju tiden för sig, he’ll be back!
Visst var jag nöjd med min egen insats men mycket annat spelade in med! Tack till Lidingö Bk som arrangerade en så bra tävling! Tack alla runt omkring för alla positiva kommentarer som sprider glädje :o) Tack till Nettans bror Andreas som kom o hjälpte o hejade på söndagen o sist men inte minst, TUSEN TACK NETTAN för att du lånar ut världens bästa hund (ja, jag vet att jag har sagt det förr men ni fattar väl hur glad jag är över det!!??;o)) o  för all hjälp med allt runt omkring, utan dig hade jag aldrig orkat springa 18 lopp med fullt fokus!!!
Grattis oxå alla andra som nu har kommit med i landslaget!!! Vi ska ha riktigt kul o köra järnet i Tyskland!! Vi ses, ta hand om er o hundarna tills dess!
Nu har beskedet kommit från SBK o det är bekräftat att jag får köra både Ina o Elvis individuellt o Ina i laget tillsammans med Malin/Swift o Åsa/Cadi, kul!! Jag är superglad! Let’s rock, girls! :o)
Foto: Mette Björne, Ina – redo för Agility VM i Rieden 2010
Foto: Mette Björne, Elvis – redo för Agility VM i Rieden 2010
Foto: Ingemar Johansson, Ogin – duktig, duktig brun BC!
Foto: Ingemar Johansson, Ogin
Byte av tjänster
Maria tog med sig Zaa hem igen efter uttagningarna. Han mår bra o rehabiliteringen går framåt enligt de som vet. Saknar honom väldigt men det är jätteskönt att han kan få vara i bästa tänkbara händer o vård hos Maria. Men jag fick med mig lillasyster Enny hem efter uttagningen istället. Vi bestämde oss för att utbyta tjänster lite. Maria tränar rehab med Zaa så tränar jag lite grundträning i agility med Enny :o) . Framörallt i veckan som kommer blir det träning för henne för Johan, Jocke o Elin kommer imorgon för vår numera traditionsenliga träningevecka :o). Hittills har vi bara gjort lätta kombinationer, framåtträning o lekträning vad det gäller agilityn. Men hon har oxå gått i simskola o lärt sig simma!! Det tog 45 minuter, men skam den som ger sig, nu simmar hon jättefint!
Zaa hos Maria med klöveväska…
…o ispåsar….
o rehab i soffan! ;o)
Bjuv
I helgen var det tävling i Bjuv. Det var VARMT. Helt galet varmt!! Jag gjorde inte en knop extra o Nettan var tvungen att spola mig i iskallt vatten före loppen för att jag inte skulle svimma o huvudet skulle sprängas… Men jag gillar det, tro det eller ej, jag gillar hettan. Jag gillar ordentlig, svettig sommar, det hör liksom till! Ogin verkade påverkad av värmen på lördagen o han diskade sig för han drog på fel hinder i båda klasserna, det hör inte till vanligheten… Ina vann agilityklassen o Elvis vann hoppen. När tävlingsdagen var slut åkte jag, Nettan o hundarna till en sjö o badade. Riktigt gött. Sedan åkte vi hem o lekte med Filip i trädgården o åt sill o potatis, härlig kväll.
söndagen steg vi upp i ottan för Nettan skulle tävla med Jonnas unga BC, Ella. I agilityklassen fick de tyärr fel men hoppklassen vann de minsann!!! Stort grattis till er alla tre, Nettan, Ella o Jonna! :o) För mitt eget tävlande blev det en låååång väntan o jag gjorde mitt bästa för att spara på energin. Till slut var det large o klass 3. I hoppklassen fick Ina o Elvis var sitt bra lopp, Ina vann o Elvis 4a. Ogin kändes betydligt bättre än föregående dag o slog Ina på tid :o) tyvärr fick han en rivning. I agilityloppet hoppade Ogin A:et o jag tog om o diskade mig. En gång är ingen gång, två gånger är definitivt en vana…. :o/ Elvis o Ina skötte sig ypperligt med allt o tog hem 1a- o 2a-platserna! Därmed blev det Inas 3e vinst den helgen, härliga hund!
Efter en varm dag var det bara att susa hem i silverpilen utan AC o svira om till konsertkläder. Jag var något sen, men Lasse Winnerbäckkonsert var inbokad på schemat denna kväll tillsammans med mor o grannar. Det vill man ju inte missa! Så, snabb som blixten tog jag en raggardush o gav hundarna mat innan jag åkte in till Falekneberg o konserten. Det var himla bra. Lasse är himla bra o det var helt igenom en kanontrevlig kväll. Tack Anna för dina ideér!
Imorgon kommer som sagt Elin, Jocke o Johan för vår årliga träningevecka, det ska bli grymt skoj!!!! Nästa Onsdag åker jag till European Open i Tjeckien, oxå grymt skoj! Efter det åker vi vidare till Border Collie Classic i Ungerna, vad mycket skoj framöver helt enkelt!! :o)
Ha det gött i värmen, kom ihåg att smörja in er!