Bild av Jenny Damm

Jenny Damm

Fortsättning på rapporterna…

Nu så, äntligen tillbaka till skrivandet 🙂
Jag la in en liten film i väntan på den skriftliga uppdateringen som ni kanske såg (föregående inlägg). Oj vad vi hade roligt när vi filmade! O Filip han är ju en riktig klippa alltså. Jag säger då det, vad ska det bli av honom när han blir stor…? ;o)


Och tack för alla positiva kommentarer m filmen, jätteskoj att höra att det inspirerar… Men, det finns ett men… kanske Lotus inspirerade lite väl mycket i senaste videon… :oP

”Jenny med landet” är ute på promenad med mästerryttaren Kalle, hästen Nibe o resten av gänget… ”Finns inga dåliga kläder…”


Kalle älskar alla hundar o andra djur på gården. Idag (torsdag) rustade vi oss för ruskväder o tog en helrunda till alla djuren. Kaniner, katter, kossor, får o hästar. Efter att Kalle hade ridit några varv i hagen tog vi med oss Nibe på promenad med alla hundar. Lille Kalle var så duktig o red i nästan en timma :o) undra hur hans rumpa mår imorgon… ;o)


Andra Colombia-rapporten…
Jag avslutade ju första rapporten med att vi skulle ut o dansa, o dans blev det med råge kan jag säga. Jag har ju alltid velat lära mig att dansa salsa o det blev danslektioner i stort sett varje kväll, hur kul som helst! Vi dansade så att svetten lackade o det var inte bara salsa utan även merengue, vallenatos, cumbia o bachata. Vi brukade komma hem framåt småtimmarna o sedan var det bara till att stiga upp i ottan efter några få timmars sömn o förbereda sig för nästa intensiva kursdag.

Den huvudsakliga kursen var i fyra dagar o de dagarna bara flög iväg o de var som sagt oxå väldigt intensiva. Många hundar o många människor, ett 30-40-tal totalt tror jag. Deltagare med hund + åskådare. Vi körde igenom hela konceptet med kontaktfält, slalom o handling men oxå mycket allmänt om hundträning o hundhållning. Relationsbiten, regler, klicker, fysisk träning osv. De lyssnade alla med stort intresse så det var väldigt roligt att undervisa dem. Jag hade även två underbara översättare, Ingrid o hennes man Javier. De var båda supertrevliga o riktigt roliga. Jag fick mig mer än ett skratt om dagen om man säger så… ;o)

Ingrid översätter om kontaktfält

Det gällde att skydda sig mot den superstarka solen… min faktor 15 var inte mycket att hänga i julgranen så att säga…

 

Nivån på hundarna var bättre än jag väntat. Jag hade hört att det var många show-BC i Colombia o ofta har de linjerna inte så mycket driv, men så var inte fallet här. De var riktigt högmotiverade o galna men de hade ju kanske inte den bästa tänkbara kroppen alla gånger. Kul iaf med tokiga hundar :o)
En av show-border collierna, de hade inte bästa kroppen men bra driv!
 Sedan fanns det två hundar som jag blev riktigt kär i. Vilken fart, vilka kroppar, vilka hjärnor… haha, jag låter inte helt hundra va…? Hur som, ibland så känner man att man bara skulle vilja ta med sig vissa hundar hem från kurser. Ibland så bara hoppar de rakt in i hjärtat på en liksom. De fanns två sådana hundar i Colombia :o).

Aira, en störtskön hund!!
Träningsmässigt så kunde de flesta mycket men de saknade lite finlir o framförallt så tyckte jag att många hade svårt med kontakt o närarbete med sina hundar. Men de vara alla mycket läraktiga o jag har fått se några filmer på deras utveckling sedan jag kom hem, himla skoj!


Banvandring i the Tunal-parkDagen efter den officiella kursen åkte vi till The Tunal Park där jag skulle hålla gratis-kursen. Oj, vilka härliga människor! De var en fröjd att undervisa dem o de kunde in nog visa sin tacksamhet över träningen. Det var bara roligt att hjälpa till. En så liten ansträngning för mig o så otroligt uppskattat o stort för dem. Fattar det knappt själv, men det kändes i alla fall bra att de var så glada och nöjda med träningen.

Fick supergod fruktsallad till lunch!

Jag visar hur Felipe ska göra ett staket…
Hela Tunal-gänget! Jag fick så fina presenter, en t-shirt, en indian-väska o armband, verkligen gulligt av dem. Roligt med minnen!
Även resten av tiden i Colombia var fullspäckad av aktiviteter! Vi växlade med agility o andra påhitt. En dag åkte vi till en jättemysig gammal indianby där bara husen i sig var en upplevelse. Allt var färgglatt o målat i byn o det hade det varit sedan urminnes tider. Man kunde oxå hitta en massa fint hantverk o det var inte alls svårt att slå ihjäl några timmar genom att bara gå o titta på allt… Vi var oxå i diverse museum, allt från Colombias historia till tortyrredskap från hela världen… det sistnämda var en riktigt obehaglig upplevelse. Helt otroligt att människor har sysselsatt sin hjärna med att få fram så grymma o fruktansvärda anordningar som möjligt… man kan tycka att det finns viktigare saker att tänka på..!
Vackert målade hus i hela byn, t.o.m. kyrkan var färgglad!
Ett gammalt indianpar, så söta!
Vi hittade en urgullig mössa, varför köpte jag den inte..??!!
Några skolbarn på väg hem, söta som socker o så kom de fram o hälsade med :o)
En indian vallar sina kor på vägen…
En gatuhund vilar sig i en gränd. Gatuhundar fanns det gott av… Här i indianbyn verkade de ha ett ganska soft o gott liv :o)

Militärerna var mycket trevliga överallt. Det fanns gott om dem o de höll ordning. Här visar en militär up sin hunds konster :o) ganska charmerande!
På fredagen innan jag åkte hem flög vi till kuststaden Cartagena. Till skillnad från Bogota som bitvis var ganska kallt så var Cartagena som en 24-timmars bastu… Det  var apvarmt hela dygnet, dag som natt. På dagen var det förstås skönt, men på natten höll jag på att få spel, kunde knappt sova för jag höll på att smälta bort! Men på dagarna som sagt, underbart! Vi åkte ut till en liten söderhavsö o softade. Satt o plaskade i vattenbrynet o gick strandpromenader o letade snäckor o annat spännande. Mer än så ansträngde jag mig inte ;o).
Catalina, en indianflicka, var symbol för kuststaden Cartagena
Det såldes allt på gator o stränder. Här säljer en färgglad kvinna frukt som hon balanserade på huvudet
Jag får ny frisyr under en kvällspromenad på stranden :o)
Ute på den lilla ön, kan det bli mycket bättre…?
Här var de herrelösa hundarna magra som bara den, intressant att alla var korthåriga. Här var det matdags o då fick vi sällskap. Vi delade lika på lunchen :o)
Hundarna tyckte oxå att det var varmt som tusan, då o då tog de ett svalkande dopp i havet. Såg härligt ut!
The Chiva-bus!
När vi skulle åka hem från Cartagena var planet försenat. Vi skulle träffa de andra för en avskedsfest så vi satt otåligt o väntade på flygplatsen. I Bogota hade de hyrt en buss, en ”Chiva”, som var något mycket speciellt för Colombia. Det var en partybuss som åkte runt i stan medans man dansade o tittade på olika utsiktsplatser. Till slut kom vi till Bogota, jag svirade snabbt om på flygplatstoaletten o sedan åkte vi för att möta de andra. O vilken syn jag möttes av! En färgglad buss ombyggd till partyställe, salsan o de andra rytmerna ljöd ur högtalarna o alla var på supertoppenhumör! Vilken överraskning! Det vara bara till att hoppa på o sedan var det inte en lugn stund på hela natten. Efter drygt en timma på bussen med dans o små stopp vid fantastiska utsiktsplatser gick vi till vårt favorituteställe, Andres carnes de res. Vi avslutade lagom till att jag skulle till flygplatsen… Vilket var lite sorgligt. Så många nya underbara vänner, o så skulle man åka ifrån dem… :o(
Party o dans på bussen!
Hela gänget på ”Andres Carnes de res”, favoritdansstället :o)
Sedan var det bara till att ta avsked o bege sig till flygplatsen. Jag sov en stor del av resan hem, jag var riktigt, riktigt trött efter alla upplevelser o efter ganska lite sömn på två veckor. På flygplatsen i Bogota var nästan första gången jag kände av att jag var i Colombia, det var hundra säkerhets- o passkontroller o de letade igenom allas handbagage efter knark… Jag höll krampaktigt i min väska för att inte riskera att någon smugglade in något knark i den…! Jag förstod varför man var tvungen att vara där tre timmar innan avresa… I USA var det sjukt långa köer o åter en massa kontroller. Men det var bara till att slappna av o tänka på att det var bra med all säkerhet.
Sammanfattningsvis så var det en av de bästa resorna jag har gjort. Så många upplevelser, så underbara o gästvänliga människor o så härligt land! Colombia rocks! :o)