Picture of Jenny Damm

Jenny Damm

Efter sol kommer snöstorm… och slalom

Snacka om aprilväder! De två senaste dagarna har det varit sol o fint o helt plötsligt, superkallt, snö o hagel… Man hänger liksom inte med i svängarna!

Jag har ju varit lite dålig på att uppdatera det senaste kan man väl konstatera. Så kan det bli ibland :o).

Slalom
Jag ska börja med det senaste faktiskt. Slalom. Jag har börjat träna slalom med Zaa o jag lyckades få med mig kameran två dagar så jag knåpade ihop två slalomfilmer. Jag tycker att det är mycket slalomsnack generellt nu o det är roligt. Jag har länge tränat med filosofin att jag ska kunna göra ALLT i slalom. Ända sedan jag började med Lotus för hundra år sedan har det varit mitt mål. Även om metoderna att lära in hindret i sig har varierat från godis, till helt operant, koppel, bågar o 2X2 så har jag haft en tro på att hunden kan lära sig slalom helt själv o den ska inte behöva vara beroende av mig. Jag tycker fortfarande att man ser alltför många hundar som är beroende av sin förare o att slalomen ska göras på ett speciellt sätt. Hundar (o människor) fastnar lätt i mönster om man låter dem (eller oss själva) göra det.

Med Lotus började jag med att visa med godis o sedan tränade jag flitigt på nyplanterade träd o dess stöttande stolpar (en ypperlig slalomingång) längs vägen i min gamla hemstad Brämhult. Elvis väntade jag med tills han i princip kunde allt annat för jag hade idén om att jag skulle tillverka en smart korridor som man kunde flytta ihop succesivt. Med vissa saker är jag lat som jag vet inte vad, så eftersom jag inte orkade mig till smedjan som jag skulle leja för mitt projekt, så provade jag lite spontant en träning. Elvis hade troligen tittat på Lotus o i stort sett förstått vad det handlade om så det blev aldrig att jag gjorde någon speciell metod med honom. Men jag tränade tidigt ingångar o allehanda svårigheter. Ina tränades med koppel o jag vet att även Nettan har tränat mycket olika svårigheter från början. Ogin gjorde en salig blandning av klicker, koppel, bågar o 2×2. Sammanfattningsvis kan man säga att många vägar bär till Rom för jag är nöjd med alla mina hundars slalom o de har klarat många olika svårigheter under tävlingar o jag känner att jag litar på dem till 99%. För även om de kan något riktigt bra kan det förstås bli fel ibland ändå, de är ju hundar o inte maskiner.

Så kom turen till Zaa. Jag hade nu bestämt att jag ville köra med bara bågar för jag tycker att det funkade bra på Ogin, men till skillnad från honom beslutade jag att köra enbart med bågar. En dag föll andan på o jag plockade bort en del i slalom, satte på bågarna o började Zaas slalomträning. I början försökte han att ta sig igenom den märkliga uppställningen av pinnar o plastbågar på alla andra sätt än det som var tänkt. Han hoppade över o kröp under, men kul det hade han förstått att det var :o). Jag satte på ett par bågar till så att det blev en tydligare väg för honom att följa o så hjälpte jag honom sakta igenom några gånger. Ganska snart släppte jag honom helt o lät honom klura på saken. Han är ju klickertränad o van att tänka. Efter några försök hittade han rätt väg genom pinnarna :o) o han fick sitt klick o sin belöning kastad framåt. Ganska snabbt ökade jag på svårigheten. Dag 5, när vi tränade lite svängar över ett hopp sprang han (så klart) istället till slalom som stod precis framför. Han gjorde oplanerat 12 pinnar utan bågar. Det visar ju på att han hade fattat galloppen hyfsat ok. Dag 5 provade jag även alla möjliga konstiga ingångar från tunnlar o hinder i diverse vinklar.

Nu är jag ju precis i början på hans slalomträning men det känns mycket bra. Jag fick en fråga på Facebook om vad skillnaden är mot 2×2-metoden i inlärningen. Tja, som jag skrev tidigare så tror jag att när det gäller slalom så bär alla vägar till Rom, förr eller senare, om man bara är flitig o ser till att hela tiden utveckla träningen. Jag tror det viktigaste är att välja en metod som passar en o som man tror på o känna sig trygg med den. Jag tycker att bågar framför allt är väldigt enkelt att träna med, praktiskt sett. Jag kan enkelt släpa runt mitt lilla slalom o träna på olika ställen, med olika hinder runt o det är bara till att dra upp bågarna när jag tränar de andra hundarna. Dessutom, när hunden väl har lärt sig vägen genom pinnar o bågar så kan jag slappna av o lita på att hunden klarar situationen. Gör den fel någon gång emellan, no big deal, belöningen uteblir o vi provar på nytt. Direkt när jag känner att hunden har fattat poängen börjar jag med diverse svårigheter så att det inte blir något konstigt som man börjar med senare. Slalomen görs som slalomen skall göras, oavsett vad som händer runt omkring eller hur hunden kommer mot hindret. Jag känner mig trygg i att utmana hunden när bågarna är på o det påverkar förstås hunden positivt. Oavsett metod är det viktiga, tror jag, att tajma belöningen, göra hela situationen positiv o rolig samt att att hela tiden utveckla o variera sin träning. Många säger att de har provat bågar men att deras hund bara hoppar över dom. Visst, det gör nog de flesta. Men dåkan man bara hjälpa hunden o försiktigt visa vägen så att den förstår vad man är ute efter. Jag har hittills inte stött på en enda hund på kurs som jag inte har fått att förstå poängen. O när man väl har kommit över det lilla hindret så brukar det gå med stormsteg framåt, både för oinvigda unghundar o sådana som behöver frisera sitt slalom lite ;o).

Jag tror inte att det ena eller andra är bättre eller sämre men jag gillar bågarna! :o)

Här kommer filmsnuttarna på dag 4 & 5 i Zaa’s träning.

Lycka till med träningen!