Picture of Jenny Damm

Jenny Damm

Frostig novembermorgon

Tidigt i morse landade solens strålar på frostkristallerna o i skrivande stund är det bara i skuggan frosten har kämpat sig kvar. Tyvärr hade jag inte med mig någon kamera på min morgonpromenad men ni kan ju bara föreställa er…

När vi gick genom den första granskogen letade solstrålarna sig ner mellan grenarna o det såg ut som John Bauers troll skulle dyka upp när som helst. Sedan bar det av upp för en grusbacke där höstgräsets frostkristaller glittrade i kanten. In i skogen igen, över mjuka mossbeklädda stockar o stenar. Passerade en porlande bäck där hundarna tog sig en svalkande (!) bad. In i en bokskog med de guldfärgade boklöven knastrade under fötter o tassar. Efter det öppnade skogen upp sig o vi fortsatte på en grusväg omringad av hästhagar o ensliga gårdar. Luften stod alldeles stilla o nattfrosten hade lagt sig som ett täcke över hela landskapet. Hästarna frustade o tittade nyfiket på oss när vi passerade. Deras andedräkt bildade mystiska dimmoln i hagen likt dansande älvor… En novembermorgon som denna gör att man bara älskar hösten!

Gänget på Breviksnäs är ute på en härlig höstpromenad.
Lotus, Moss, York, Ogin, Axl o Elvis


On tour to the east cost
I måndags åkte jag upp till Elin på Breviksnäs för att umgås o träna vallning. Vi hade väldigt roligt o mysigt o dagarna gick som vanligt lite för snabbt, speciellt nu när det blir mörkt tidigare. Alla hundarna fick träna om vartannat men fokus låg mest på Elvis denna gång, han fick träna på stora flockar samt delning som jag inte har möjlighet till hemma. Träningen på de stora fälten med många djur var riktigt nyttig o fick Elvis att öppna upp sig lite. Han fick slita som en varg o han var som vanligt själv mycket nöjd med sin insats… ;o) På tisdagskvällen såg han lite stel o ynklig ut så jag gav honom en rejäl massage som verkade göra susen. Delningsträningen gick också bra, det är ett moment som jag själv verkligen gillar. Jag tränade på att hålla o fokusera på den flocken vi jobbade med för stunden o så blev det även träning på ”look back”. Det var roligt att få se o lära känna Elins Moss o York lite bättre också, båda såg fina ut i träningen. Vi fick även se Mosses nya unghund, Davey, in action. Jag blev grymt imponerad av denna sköna hund, vilken stil o känsla han hade! Honom kommer vi nog att få se mer av :o). På tisdagsförmiddagen sysselsatte vi oss med att väga lamm o på kvällarna slappade vi framför TV:n. Jag skulle försöka introducera dr. House i Breviksnäsarnas liv men det gick väl så där… Typiskt nog var det ett ovanligt märkligt o dåligt avsnitt så mitt tips gick inte hem klockrent direkt. Vi får väl se om de ger dr. House en ny chans på tisdag… ;o)

På onsdagen steg vi upp tidigt för att hinna med frukost, träning, promenad o en snabbshopping i Linköping innan jag skulle hälsa på Helene o Mick. Allt gick som planerat förutom att polisen såg till att jag blev 2800kr fattigare på vägen. En missad 70-skylt på en 100-sträcka gjorde resan lite dyrare än vanligt :o(. I Linköping vinkade jag av Elin o fortsatte till stadens häftigaste rockstjärna, Månfares Mick Jagger. Vi upptäckte under kvällen att Mick o Axl nog är ganska lika på många vis. Vi fick en helhärlig kväll på alla sätt o ideérna flödade i rummet, det är alltid lika inspirerade att träffa familjen Jagger ;o). Jag måste ju också skryta om att Jörgen Olsson lovordat Mick med att han är ”…en vallhund som har allt o han kan komma hur långt som helst!”

Efter stoppet i Linköping fortsatte jag till Borås där jag skulle tillbringa natten. Jag hade nämligen fått en tid hos en läkare i Göteborg på torsdagen o då kändes det ju onödigt att åka hem. Tidigt på torsdagsmorgonen satte jag mig vid ett dukat frukostbord (skönt att va hemma hos mamma ibland!) o sedan tog jag med mig Olivia o BC-ligan ut på en härlig promenad. Så roligt att ha med det lilla yrvädret på promenad! Jag hade fått avboka en träning o flytta en upp till Partille som jag kunde ha på vägen innan läkarbesöket o det gick bra, men sedan blev som vanligt inget som jag hade planerat. Jag råkade gå till Citykliniken i stället för Cityakuten där jag hade bokat tid. Missade därför min tid o fick snällt vänta på en ny, fyra timmar senare. Ibland får man betala för sin förvirrade hjärna… Det innebar att jag fick ringa o avboka ytterligare en kurs o istället tillbringa dagen i Göteborg. Väl hos läkaren fick jag inte direkt några upphetsande besked… Inga konkreta förslag eller idéer på vad mina problem kunde bero på. Jag har konstiga utslag i ansiktet o på halsen o jag har även haft ont i halsen. Utslagen har varit i flera månader o jag har löst det med att smörja på kortisonsalva, kanske inte bästa lösningen. Nu ska jag helt enkelt sluta med det o se vad som händer. Jag har aldrig haft eksem eller varit allergisk mot något, så jag tycker att det är märkligt att det kommer något sånt nu. Jag funderar på om det kan ha ett samband med min konstiga Brasiliensjuka… kanske ligger det några larver o lurar under huden någonstans… ;o)

Vallensbaek – en tävling med klass!
I fredags kväll, efter en fullspäckad dag, åkte jag o Nettan till Vallensbaek i Danmark för att tävla agility. Vi blev inkvarterade i ett motionsrum o efter installation av alla våra saker blev det riktigt mysigt. Kolla in vårt finurliga bord till vattenkokaren som visade sig ha väldigt kort sladd… Jag fick möjligheten att träna Ogin en stund inne på mattan o det var riktigt kul, han var så duktig den lille hunden. Hindren låg på 65cm o det har han aldrig hoppat tidigare, men det var inga problem. Slalom gick jättebra o underlaget vande han sig vid relativt snabbt. Suveränt med lite inomhusträning för den unge mannen :o). Det var första gången jag var i Vallensbaek o jag tyckte att hallen, området o organisationen var tipp-topp! Mattan var kanske tyvärr något halare än vad jag har upplevt tidigare, men det var ingen katastrof, man fick bara se till att visa hunden tydligt var den skulle hela tiden så att den kunde lägga sig kraft o energi åt rätt håll.

Lördagen började med två hoppklasser (alla dagens hoppklasser var ritade av Marie Hansson) o handlingen satt som ett smäck i båda! Jag hade bestämt mig för att fortsätta med min offensiva taktik o inställning o den höll nästan hela dagen. I första banan lade jag in två blindbyten i handlingen o båda blev kanon, inga tveksamheter. I den andra hoppklassen blev det också två blindbyten o dessa fungerade minst lika bra. Jag har nu kommit så långt att jag börjar kunna avgöra i vilka situationer det passar sig bäst med blindbyten resp. framförbyten, dessutom känns det både tryggt, säkert o smidigt när vi gör blindbyten. Det kanske blir lite tjat om dessa blindbyten men det är så häftigt att göra dem o det känns som ett sånt lyft i min handling! Dessutom tycker jag ju att det är superkul med lite utmaningar som ger utveckling :o). Jag har lagt upp en film med de två agilityklasserna (Banritare Johanna Allanach). Tyvärr glömde jag filma hoppklasserna. Elvis var bara som en dröm i alla klasser o samarbetet var 100% i de tre första loppen, som vi också vann. I det sista loppet råkade jag gå in o krångla till det för honom så att han svängde för tidigt o fick en vägran. Ni kan se på filmen att jag tar upp svänghanden innan han kommer fram till tunneln o min duktiga hund försöker svänga, precis som han ska… Jag har analyserat det i efterhand o kommit fram till att jag måste lita mer på att han i princip bara går på kommandot i en sådan situation. Endast i fall jag vill att han ska söka det andra hålet ska jag hjälpa till med närmsta handen. Shit vad jag älskar min duktiga hund, han ger mig så mycket energi o jag njuter verkligen av varenda sekund tillsammans med honom, på banan o i vardagen. Har jag sagt det förr…? Ja, kanske men det är han värd ;o). Nettan o Ina gjorde fina lopp o i ett blev de 4e-plats, tyvärr blev det något onödigt litet fel i de tre andra. Men Ina är så duktig o hon lärde sig att hantera mattan bra under dagen, hon vill så mycket o hon försöker alltid att göra sitt allra bästa.

Lotus o Axl fick vara hemma på gården o Anita såg att till att de fick sysselsättning. Axl tog som vanligt sats från dörren när han kom in till grannarna, spurtade genom hela huset o tog ett tigerhopp upp på Thommy som hade somnat skönt i soffan… Han roar var han än är ;o). Lotus var faktiskt extra gosig på morgonkvisten idag, kanske han tyckte att det var lite viktigt att hålla sig nära matte efter en dag med MF (Matte-Fritt, motsvarigheten till tonåringarnas FF alltså…)
Imorgon kommer Elin o hundarna på besök, så då får vi ytterligare några dagar att umgås :o).

När jag kom hem här hade jag fått mejl från listan om att Lena C Carlsson har lämnat oss efter att ha kämpat mot sin cancer i flera år. Sorgligt. Det lilla jag fått uppleva av Lena var att hon var en strålande positiv människa o jag uppskattade henne verkligen som domare. Jag hoppas att hon får inspirera oss o vara kvar i våra tankar lång tid framöver. Skänk gärna en slant till Curo, riksföreningen för cancersjuka, när du har möjlighet, det gör jag!
Nähe, nu får det vara färdigbloggat för idag. Dags för lite annat arbete!