Bild av Jenny Damm

Jenny Damm

Haj o en gul badanka

Tänk vilket drömjobb jag har!! Alla dagar är roliga men vissa är fantastiskt roliga! I helgen hade vi kurs i Lotushallen, fyra entusiastiska Bollnäsare o två lika entusastiska västsvenskar samlades o blev drillade i två dagar. Vi tränade inte bara agility utan vi kom också in på lite andra saker som faktiskt påverkar agilityn i sin  tur. Som att kunna ha hunden lös när andra tränar, att man ska kunna träna med en koncentrerad hund när andra tränar, hur den ska beté sig mot andra hundar/folk osv. osv. Denna typ av träning bara älskar jag!! Ibland funderar jag på att ta mycket mer allmän hundträning… men man vill ju hinna med allt… I alla fall så utvecklades alla deltagarna helt otroligt! Det riktigt pirrar i kroppen när man ser hur både hund o förare tar riktiga jättekliv framåt på nolltid, det gör mig lycklig! :o)) Vi hade två kanon-dagar med många skratt o massor med rolig träning. Tack alla som var med!!

Gamle gultand njuter i sin korg med sitt får. Man kan både ha det som kudde o leksak!Ja, o så har jag varit i Japan, ett annorlunda men oh så trivsamt land! Jag o Zeljko från Kroatien skulle ha kusrerna ihop. Vi träffades i Paris o åkte sedan ihop till Tokyo. Vi hade en galet rolig resa, personalen på airfrance var toppen. Jag tror jag skrattade hela vägen till Japan, 13 timmar i luften gick förvånandsvärt snabbt! I Tokyo blev vi hämtade av Atku oTakumi från Nagata Dog School o Kat, som hade hjälpt till att organisera kursen o hålla kontakt med oss för han kunde bättre engelska.
Första dagen åt vi bara god mat o bekantade oss med Japan, människorna o platsen där kursen skulle hållas. På kvällen hade vi ett kortare träningspass med några hundar o redan då fastnade jag för ett otroligt duktigt ekipage. En riktigt talangfull kille som jobbade hos Nagata o som körde en hund som var Takumis. Senare insåg vi att dessa linjer gav riktigt fina hundar. Snabba som tusan, arbetsvilliga o bra byggda. De flesta hade en go ”makaroni-kropp” som jag kallar det, någon enstaka var av den lite stelare typen. Men generellt var jag imponerad av dessa hundar. Ja, det fanns mycket bra hundar här, mer än vad jag hade trott! O agility i Japan är stort, flera tusen utövare! Iofs inte så konstigt med tanke på att de är 120 miljoner invånare…

Maten i Japan var som jag hade förväntat mig, supergod! Vi åt allt möjligt konstigt o doppade det mesta i soya o andra såser. Jag gillade allt förutom ostron o några råa fiskinälver… varför äter man sån’t!? Ja, jag smakade faktiskt på allt, men ostron o råa inälver tycker jag var helt klart onödigt att äta. Smakade knappt något o det var mest slemmigt. På en resturang serverades val o även den hoppade jag över… det kändes oerhört fel att äta val. De sa att det bara var valar som var fångade i forskningsyfte o det serverades bara på vissa resturanger… men nej… det hjälpte inte. Att äta val känns bara fel helt enkelt. Jag hade funderat på det där med att äta hund, gör de det i Japan…? Nix pix för alla som tror det. I Japan äter man INTE hund, för Japanerna är det lika främmande som för oss svenskar. Det är framför allt i det stora landet Kina man gör det.Här var vi på en resturang som hade en grill mitt i bordet. Det kom in minst 100 olika rätter som skulle tillagas på bordet o doppas i små såser…

Råbiff… :o/ Inget för en vegetarian o verkar inte vara så uppskattat av en köttätande kroat heller… ;o)

Busy, busy måltid! Vi hade fullt upp med all mat som kom in…

…o med all konstig mat som skulle undersökas o fotas…

I Japan tar man av sig skorna när man går på resturang. Små skåp finns att förvara dem i. Japan är renlighetens land o man tvättar sina duschhanddukar VARJE dag!

Ostron. En överskattad maträtt…

Råa fiskinälver. Varför äter man det!!?? Det smakar inget. Bara slemmigt.

Shabu-shabu. Gott! Här kokar man olika råvaror i några sekunder o doppar sedan i god sås.

Hemma hos Atku o Takumi. Sushi-middag. Lägg märke till bordsgästen på kortsidan. En mycket humoristisk hund!!

Grillning på bordet, gott!! Grönsaker, tofu o tonfisk.

Fermenterade soyabönor… inte min favorit…
Japaner är ganska speciella. De är helt super-ambitiösa vad det än gäller, jobb eller agilityträning, oavsett vad så satsas det 110% o de försöker alltid göra sitt absolut bästa. En liten episod som var vanlig på resturangerna sa ganska mycket om mentaliteten hos folket i Japan: Vinkade man till för att be om lite vatten eller så, kom kyparen springande, även om det så var 3 meter till bordet, för att man skulle slippa vänta…!!Ett av kursgängen, Zeljko-san o Jenny-san (som vi kallades…)

Kursdags


Det var 20 hundar per dag o en massa åhörare, uppdelade på oss två instruktörer. Alla var superintresserade o ville höra allt man sa, kul att jobba då! Vi hade var sin översättare för de flesta hade mycket ringa kunskaper i det engelska språket. När man förklarade någonting för en kursist sa de -”Haj… haj…haj…haj…!” :o) efter typ vartannat ord, med ett stort leende på läpparna o så bugade de sig artigt i takt med hajandet. Haj är typ som vårt okej o de var så innerligt artiga o var villiga att slå knut på sig själva för att göra sitt bästa hela tiden. I början tycktes de nästan lite rädda o de var ganska tystlåtna, men efter ett tag fick vi dem att slappna av lite o till slut hade vi rikitigt roligt! Jag fick det förklarat senare att de flesta faktiskt är lite rädda. Det är nämligen inte ovanligt att de får en smäll om de gör fel flera gånger i rad o instruktören pratar vanligtvis inte med kursisterna utan till en assistent som sedan förmedlar till den som tränar…! Ojojoj… lite skillnad från här hemma kanske…Banvandring… o morgongympa… japaner är ambitösa människor! ;o)

 

Mer banvadring o peace-tecknet, som är väldigt poppis vid fotografering i Japan… ;o)En japansk jack russel, en underbar liten hund som kursen till ära hade en Sverige-tröja o ett halsband från Björks!! :o)
Jag träffade två helt underbara jrt  i Japan… jag har terrier-abstinens!! Vill ha, vill ha!!

Det fanns många duktiga ekipage o jag njöt av varje kursdag. Det som vi jobbade allra mest med var att de skulle vara tidigare med det mesta. De var sena med både kommandon o kroppsignaler o var allmänt för försiktiga (kanske inte specifikt för just Japaner… ;o) o de förklarade det med att de var rädda för att hunden skulle riva. Men till slut fick jag tvingat dem att springa fortare o vara myyycket tidigare med alla signaler!! Jag ville också att de skulle tänka mer på karate för stilen var lite för mycket yoga liksom… :o) Jag tror att mitt budskap gick fram… ;o) Ska nog använda den liknelsen oftare på kurser. Det beskriver rätt så bra vad jag är ute efter!
De hade sparat tre valpar från samma linjer som jag nämnde innan. De hade fått riktigt fina namn: Jenny, Zeljko o Lisa…! ;o)Jenny. Syster till Zeljko o Lisa!
 Vi fick massor av väldigt fint inslagna presenter, man blev alldeles överväldigad!
De verkade alla väldigt nöjda med de fyra kursdagarna o vi fick förfrågan om att komma tillbaka :o). Jo, Japan vill jag gärna åka till igen!

Nettan hade det ju roligt de sista dagarna vi var iväg… Ina löpte o Wilma kom igång hon med. Alldeles perfekt tyckte mina grabbar…! O så hade hon ju Zaa med, som skulle rehab-skötas o lindas in i bomull. Till råga på allt fick han infektion efter kastrationen  innan jag åkte. De hade gett honom en på tok för liten tratt så han hade kommit åt att slicka på nätterna i buren när jag låg o sov. Jag fick åka akut upp till min bästa kusin-veterinär som hjälpte mig o bara skrattade åt trattens storlek. Vad trött jag blir att man i princip måste vara veterinär själv för att hålla koll på att saker går rätt till. Inte nog med att stackaren nu hade opererats tre gånger o har fått ha ett helt igenom dötrist liv de senaste 1,5 året, nu var han tvungen att tvättas o smörjas på en ond såryta, ha världens största tratt o äta antibiotika… Tyckte synd om både Zaa o Nettan när jag åkte. Men varken min bästaste vän, hennes familj eller Zaa klagar någonsin. Jag gillar dem stark o är väldigt glad att de finns hos mig!!
Stackars Zaa… med tillräckligt stor tratt…!
Melodifestivalen
När festivalen kom till Göteborg drog vi ett tjejgäng med agilitynördar o vanligt folk dit för en heldag. Solen sken o allt var toppen i Göteborg. Den enda smolken i glädjebägaren var bara att röstningen inte blev som jag ville. Trots att jag är van vid det (så är det nämligen jämnt) blir jag så himla irriterad när det inte blir som jag vill…! :o((( Jag tyckte att the Moniker o Christian Walz var outstanding. Men det tyckte inte resten av svenska folket. (O jo, jag röstade faktiskt, med numret som skänker pengar till radiohjälpen… ) ok, the Moniker gick till andra chansen… men det var inte nog. Hur som, vi hade en superdag i Götet! Tack alla som var med för en bra dag!

 

Sötaste Zaa o hans badanka… ;o)

Zaa simmar lungt…

Nu har vi kommit igång med simningen ordentligt. Tre gånger i veckan åker jag till Hund i Harmoni i Kungsbacka o det är underbart att få göra något med Zaa, trots att det är ganska långt att köra. Han stortrivs i bassängen o simmar så himla lungt o duktigt. Hund i Harmoni är ett toppenställe o jag är så tacksam att det finns! Inget ont som inte har något gott med sig, mina andra hundar tycker det är riktigt party att simma tre gånger i veckan!Friskvårdsim, pappi o brune broren älskar det!
Lotushallen
 Nu har vi fått hem två fina bord till hallen! Jag beställde dem av två anledningar. 1. Mina hundar får alltid debutera på bordet på VM. Det känns sådär. 2. De är perfekt till träning av gunga o balansbom, både till nybörjare o finslipning! Så ett tips till alla er som tränar i Lotushallen, använd våra nya fina bord o gör träningen enkel o rolig!! Ett lydnadshopp kommer snart o nya tunnelhållare är beställda. Så 12 stycken sadelväskor till tunnlarna finns nu till salu för ett bra pris!
Det har varit full rulle i hallen. Bland annat har det varit folk från både Danmark, Tyskland o Bollnäs på kurs. Roligt med långväga gäster!Lunchtime vid sjön. Mina bästa grannar har fixat korvgrillning i strålande solsken. Kan det bli bättre?Hundarna roar sig på isenJonte funderar på ett litet hopp…

 

Tyska Madeleine med hund o barn. En vecka i Lotushallen kan man lätt roa sig! ;o)

 

De är små på bilen men det är fyra älgar! Tyskarna såg dem med. Kan det bli en bättre fullträff för tyskar på Sverige-besök…?
Lotusshopen
Det finns möjlighet att köpa leksaker, mini-gungor, slalombågar, Back on Track-täcken mm. när du kommer till Lotushallen. Du kan betala direkt eller få det på faktura, hör av dig om det är något du är intresserad av! 
Nu drar det igång…

 med resor o tävlingar! I helgen ska vi den lilla nätta biten upp till Hudiksvall för att stilla tävlingsabstinensen. Om vi fryser ihjäl spelar ingen roll. Vi är tävlingssugna!! De senaste två tävlingarna var VM i början av oktober o My Dog efter nyår… två tävlingar på fem månader, det är på tok för lite! På fredag drar jag o Nettan norrut o på vägen ska Zaa simträna o få laser. Man får förena nytta med nöje :o). Det ska bli riktigt roligt att träffa alla agilitynördar igen o så ska det förstås bli grymt kul att tävla!!!


Nästa helg ska jag till Turkiet o det ser jag verkligen fram emot! Jag vet inte alls hur det kommer att bli för de vet ju knappt vad husdjur är i det landet o det är jag som har talat om vad man behöver för hinder… men de verkar super-positiva o sugna på att få igång agilityträningen där!
Helgen efter det är det dags för CRUFTS! Nu är det några år sedan jag var där sist så det ska bli såå spännande! Den lilla svarta är bokad på planet, tillsammans med mig o Nettan, från Köpenhamn till Bryssel o sedan ska hon få åka hyrbil över Calais-Dover o vidare upp till Birmingham. Det har varit otroligt mycket administrativt arbete med bokningar o annat inför denna resa. Men nu börjar allt bli klart o vi är laddade till klospetsarna!