Picture of Jenny Damm

Jenny Damm

Vallkurs, Topplista & Träningsreflektioner

Nu är det klart! Ina tog hem titeln Årets agilityhund 2011. Ogin kom minsann 3:a och pappa Elvis 11:a. Det känns ju som en bra avslutning på ett bra tävlingsår. Sammanfattningsvis: Ina vann landslagsuttagningen, Ogin var reserv till landslaget, Ina tog SM-guld, Ogin 8:a på Border Collie Classic, Ina 4:a på European Open, Ina finsk Champion, Ina vann 5 av 8 lopp i USA, Ogin vann Rasmästerskapen och slutligen då, alla hundar i topp 11 på årets lista, med Ina som vinnare!

Ina – Årets Agilityhund!!
Ogin – 3:a i Årets Agilityhund!

Vallkurs
I helgen har det varit vallkurs i Slättelynga. Det är första riktiga vallkursen jag anordnar här och det blir nog inte den sista! Jag älskar att anordna kurs o det var extra roligt att variera sig med lite vallning o inte bara agilitykurser. Vi hade tur med vädret med tanke på att det ändå var 4 dec. Visst, det blåste o kom några hagelskurar men det var mest uppehåll o till slut tittade faktiskt solen fram lite.

Instruktör var Johan Lindahl från Umeå och jag hoppas o tror att kursen var uppskattad. Johan är både en riktig duktig hundtränare o instruktör! Man blir bra imponerad när han med sitt norrlandslugn får alla hundar att plättlätt förstå vad han vill. Alla ekipage utvecklades under dagen o Johan drillade såväl förare som hundar till mörkrets inbrott.

Den 16:e och 18:e december finns det möjlighet att boka privatlektion i vallning för Johan. Maila mig om du är intresserad! jenny@lotuseducation.se

Här kommer lite bilder från dagen. Alla foton är tagna av Foto: Jenny Damm
Logen, med utsikt till vallhagen, blev ett ypperligt ställe för samling o fika

Foto: Jenny Damm
Genomgång av dagens övningar. Zaa fick vara demo-dog :o)
Fokuserad Pax…
…Johan illustrerar hur man ska göra när man vallar med stil… ;o)
Jeanette o Pax tränar på att driva djuren rakt
Ocky o framför allt Anna fick blodad tand för vallningen!
Lilla Yim fick för första gången börja valla på riktigt. Både han o matte Emelie gick från klarhet till klarhet o avslutade dagen med bravur på stora fältet!
Hilda, talangfull i vallhagen såväl som på agilitybanan…
Det ska va trevligt att gå kurs! Lunch serverades inne i värmen. Hemgjord trattkantarellsoppa  o egen senapsill :o). På eftermiddagen blev det glögg o hembakad kola…
Mats o Hilda
Sötaste fårrumporna
Andreas o Messi är snart ett fullfjädrat team. Andreas fåraherde o Messi vallhund :o)Imponerad
Man kan inte bli annat än imponerad. Jag visste att Susanne, en av mina kursare var gravid men inte hur länge hon varit det. Förra gången hon var här o tränade sa hon att hon inte visste om hon kunde komma i december, om hon kanske var för stor eller hade ont. Men hon o Pia kom o de tränade intensivt i tre timmar. Jag brukar drilla dem ganska hårt o Susanne sprang precis som hon brukar. Jag frågade lite försiktigt om hon ville vila emellanåt, men det var inte aktuellt… När träningen var slut frågade jag hur långt hon hade kvar… tre veckor! Människan tränar alltså som en galning i tre timmar och hon berättar dessutom att hon tränar samma vanliga pass på gymet, som hon alltid brukar. Jag säger då det, inte annat än att man blir lite imponerad!

Om tre veckor ska Susanne bli mamma är det tänk. Om åtta veckor kommer det även hem en ny liten valp!Grund- och socialträning
Jag har länge ansett att grundträning är oerhört betydelsefullt i en hunds karriär. Jag har några elever som har varit här sedan deras hundar var pyttesmå. De har regelbundet jobbat med all grundträning o utbildat hundarna med det som jag tycker är viktigt att kunna. Det är väldigt roligt att jobba med dessa ekipage, det finns liksom ingenting som är omöjligt utan jag kan förvänta mig att hundarna kan allt vad jag vill att de ska kunna. Det handlar mest bara om finslip o vidareutveckling i träningen. Detsamma märker jag med Zaa. Han började att träna svängar, starter osv när han var liten. Sedan har det ju varit ett lååångt uppehåll p.g.a. av skador i hans liv. Så han kom ju inte mer än till de första simpla grunderna med någonting egentligen. Nu har jag så smått satt igång honom med lite träning på skoj igen. Och nu kan jag göra riktigt avancerade saker med honom, trots att han dels inte tränat på ca 1,5 år o dels att han egentligen aldrig har lärt sig allt han kan. Det är oerhört fascinerande tycker jag, att grunderna är så viktiga. Att hundarna så lätt förstår om de bara är bra tränade med de viktigaste små delarna. När dom väl kan dessa är det liksom ganska lätt för hunden att koppla ihop o hänga med på de olika signalerna i längre kombinationer.

Den senaste tiden har det blivit ganska mycket socialträning av mina elevers hundar vid sidan av agilityplan och vallhagen. För mig är det viktigt att det ska vara roligt o lätt att träna hund! Ofta tror jag att stress, aggressivitet och/eller osäkerhet begränsar nöjet och utvecklingen av sin träning. Det kan vara hundar som oavbrutet skäller, gör utfall mot andra, inte kommer tillbaka med leksaken, rymmer till mer intressanta saker runt träningen eller annat som helt enkelt kan störa träningen. Jag upplever oftast att de flesta bekymmer egentligen är ganska lättränade. Det är ju inte direkt någon nyhet inom hundträning att man ska vara lugn o konsekvent, men det kan inte sägas nog så många gånger hur viktigt det är. Regler o positiv förstärkning på det som vill främjas är oftast ”bara” det som behövs. Alla hundar har olika bakgrund men de flesta hundar kan tränas med samma grundtanke. Både i vardagen o i specifik träning handlar det ofta om att helt enkelt ska bestämma sig o våga lita på sig själv. Det är ju den känslan som man förmedlar till hunden o som i sin tur påverkar den i inlärningen. Oftast är det också ganska okomplicerat att få hunden att förstå hur man vill att den ska uppföra sig. Att man liksom låter hunden ta ansvar för sina handlingar o om den gör det kan de oxå få en massa frihet :o) Win-win situation liksom! Så om du har en bild av hur du vill ha relationen till din hund, bestäm dig först o främst vad som är viktigt för dig själv o tänk sedan ut så enkla lösningar som möjligt för att komma dit. Kom ihåg att du o din hund ska kunna lita på varandra o ha roligt såväl i vardagen som i träningen!!